Katarakt nedir ?


Olgun Katarakt

Katarakt gözün renkli tabakası olan irisin hemen arkasında yer alan göz
merceğinin bulanıklaşmasıdır. Bu durum saydam pencere camının
gittikçe buzlu cam halini almasına benzetilebilir. Doğuştan olabileceği gibi erken yaşlarda da görülebilir. Fakat genellikle bir yaşlılık hastalığıdır. Ancak her yaşlı insanda katarakta rastlanmamaktadır.

Olgun Katarakt

Nedeni

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte ültraviyolenin
katarakta yol açtığı bilinmektedir. Bu yüzden ültraviyolenin yoğun
olduğu karlı ve güneşli bölgelerde yaşayan insanların ultraviyoleyi
önleyici gözlükler takmaları yararlı olur.

Kataraktın tedavisi

Kataraktın hiçbir tıbbi tedavisi yoktur. Tek tedavi cerrahidir. Ameliyat kararı için görmenin % 50 nin altına inmesi bir sınır sayılabilir. Kişi işlerini rahat yapamaz olmaya başladığında ameliyat kararı verilebilir. Kataraktın tamamen olgunlaşmasını beklemek günümüz yöntemleri için sakınca oluşturmaktadır. Dolayısıyla kataraktın çok sertleşmeden ameliyat edilmesi hem hastanın biran önce düzgün bir görmeye başlaması
açısından, hem de ameliyatın daha rahat ve sorunsuz geçmesi açısından tercih edilmelidir. Günümüzde fakoemülsifikasyon yöntemiyle, (halk ağzında lazerle ), dikişsiz ameliyat yaygınlaşmakla birlikte klasik dikişli katarakt ameliyatı da halen sık olarak kullanılmaktadır. Katarakt ameliyatında çıkarılan lensin yerine göz içine yapay mercek konularak hastanın ameliyattan sonra rahat görmesi sağlanmaktadır.